woensdag 2 juni 2010

Malawi

Op de website van het Reformatorisch Dagblad staat een verhaal over een homopaar in Malawai, wat zich had verloofd en vervolgens tot 14 jaar cel was veroordeeld. De ruim 14 miljoen inwoners van Malawi zijn erg gelovig, 75% is christen en 20% is moslim; homosexualiteit wordt in die gemeenschap niet geaccepteerd. Onder internationale druk heeft de president van Malawi het stel nu toch weer vrijgelaten.

Ik vind de invalshoek van het artikel in het RD nogal opvallend, want daar staat:
"Toch is het jammer dat de Malawische president zo snel door de knieën ging. Als de burgers van Malawi willen weten waar dit spoor eindigt, moeten ze de komende tijd de politieke verslaggeving uit Nederland volgen. Zaterdag was er een voorproefje: D66 kondigde aan eerdaags de veelbesproken initiatiefwet in te dienen die de enkelefeitconstructie ongedaan maakt."

Ik vind dat de krant hier de plank behoorlijk misslaat. Het opsluiten van homo's in Malawi, enkel vanwege hun geaardheid, heeft niets te maken met de obsessie van de libertijnse D66 om de vrijheid van godsdienst in Nederland ondergeschikt te maken aan andere artikelen in de grondwet. Dat is stemmingmakerij en dat past een christelijke krant niet.

Als ChristenUnie willen wij leven vanuit de ethische normen die passen bij ons Christen-zijn. Onze conclusie is dat een homohuwelijk daar niet in past. Maar het gaat helemaal niet om de norm, het gaat om Degene die hem gesteld heeft. De opdracht van een christen is toch om het goede nieuws van Jezus bekend te maken aan de wereld? Dat doe je niet door jouw normen op te leggen aan mensen die daar niks mee hebben. Wij geloven juist in vrijwillige keuzes, waarbij we ontspannen willen omgaan met verschillen. Als D66 dat nou ook eens begreep, dan volgt het RD misschien ook nog wel.