maandag 21 juni 2010

De bezuinigingen van Ab Klink.

Niet alleen het nieuwe kabinet moet fors bezuinigen, het oude was daar al mee begonnen. Minister Ab Klink werd dit jaar geconfronteerd met een overschrijding van 1,4 miljard euro op het zorgbudget, dus het mes moest er in. Er wordt flink bezuinigd op de AWBZ, de pil, krukken en rollators verdwijnen uit het basispakket. De eigen bijdrage voor logopedie, ergotherapie, fysiotherapie gaan omhoog. Ook de ziekenhuizen en medische specialisten worden niet ontzien en moeten voor honderden miljoenen inleveren. Dat kan ik wel begrijpen, ook in het programma van de ChristenUnie waren we van plan om die kosten te beperken, o.a. door de specialisten rechtstreeks in dienst van het ziekenhuis te nemen.

Vorige week bracht mijn vrouw Nienke een bezoek aan haar reumatoloog. Ze heeft een vrij agressieve vorm van reuma en al vier operaties aan haar handen en polsen achter de rug. De laatste 5 jaren is de reuma eindelijk tot stilstand gebracht dankzij een nieuw en duur medicijn, een zogenaamde biological met de naam Enbrel. Het spul zit in injecties, die zo'n 150 euro per stuk kosten. Het is ook gevaarlijk spul want het houdt je immuunsysteem voor de gek en dat kan af en toe verkeerd uitpakken.

Vorig jaar vlamde de reuma extra op en moest de dosis worden opgehoogd van één naar twee injecties per week. Gelukkig dat de ziektekosten verzekeraar dat betaalt. Na de ingreep van Ab Klink wordt dat anders. Het ziekenhuis heeft ons nu gevraagd om het aantal injecties te verminderen. Er zijn honderden patiënten die het middel gebruiken en dat moet straks allemaal uit het ziekenhuisbudget worden betaald. De specialist beseft heel goed dat door het verminderen van het gebruik van dit middel, het aantal vergroeiingen en dus de invaliditeit in zijn patiëntenbestand zal toenemen. Maar volgens het Ministerie is dat veel goedkoper, want lang niet iedereen zal zich laten opereren......

Zou Ab Klink wel weten wat er uit zijn naam allemaal gezegd wordt?