maandag 3 mei 2010

zondag 2 mei - Jeruzalem

Gisteravond zijn we in Jeruzalem aangekomen en vanmorgen gelijk naar de Olijfberg gegaan. Daar liggen de doden in hun graven te wachten tot het laatste oordeel. Verder staat de oude stad op het programma met alle bekende plaatsen. Werkelijk ieder Bijbel verhaal heeft hier zijn eigen heiligdom of kerk. Alle koopwaar wordt professioneel aan de man gebracht. Het massatoerisme is hier door de eerste christelijke kerk uitgevonden. Je zou er zo 100 afleveringen van “Tussen kunst en kitsch” mee kunnen vullen.

De tweede helft van de dag hebben Nienke en ik een privé-bezoek gebracht bij Icelp, een wetenschappelijke organisatie die werkt met kinderen met een beperking. Professor Reuven Feuerstein en zijn zoon rabbi Rafi Feuerstein leiden het instituut waar 170 mensen werken. Nienke had afgelopen jaar een opleiding “mediërend leren “ gevolgd en mocht nu haar diploma ophalen. Dat was natuurlijk veel leuker dan laten opsturen.

Uitgangspunt bij de methode van Feuerstein is dat ieder mens ondanks zijn beperkingen “een zone van naaste ontwikkeling” heeft. Vanuit dat gezichtspunt is er hoop voor de mensheid: Het is de moeite waard om te investeren in de ander, zeker wanneer je beseft dat die ander een beeld van God is. Dat is ook voor mij een belangrijke drijfveer in de politiek.

Shalom.