zondag 9 mei 2010

Zaterdag 8 mei - Sjabbat

Op vrijdagavond bij zonsondergang begint de Sjabbat. Ons hotel staat op een berghelling, schuin boven de Synagoge, dus we horen zingen en zien mensen dansen door de ramen.

Op zaterdagmorgen moeten we helaas afscheid nemen van het mooie Galilea. Via het klooster op de Karmel reizen we naar Caesarea, gesticht door als eerbetoon aan de Romeinse keizers. Hier werd door Petrus het goede nieuws voor het eerst aan niet-Joden verteld. Paulus zat hier twee jaar gevangen, zodat Lucas die bij hem was, de gelegenheid kreeg om het Evangelie op te schrijven.

Aan de ene kant is de invloed van de Sjabbat op het openbare leven vergelijkbaar met bij ons de zondag. Aan de andere kant is de invloed groter. Het eten in de hotels is bijvoorbeeld aangepast. Op straat wenst iedereen elkaar “Sjabbat Shalom”. Het leven van de gelovige Joden, orthodox en liberaal speelt zich namelijk grotendeels op straat af, zichtbaar voor iedereen. Komt door het warme klimaat, we hebben hier 32 graden. Of zit het geloof bij onze oudere broer Israël, toch meer in de genen?

Sjabbat Shalom.