woensdag 5 mei 2010

Water

Vandaag is een reisdag We verlaten Jeruzalem en reizen naar Galilea. Langs Jericho en via de Westbank reizen we naar het noorden. Dit gebied behoort officieel tot Jordanië en is door koning Hussein voor 50 jaar aan Israël gegeven. Er wonen voornamelijk Palestijnen en hier en daar zijn joodse nederzettingen. De hoofdweg van Jeruzalem naar het noorden loopt hier langs, dwars door de woestijn. Er wordt in betrekkelijke vrede geleefd en samengewerkt, maar af en toe zijn er ok gekken die gaan schieten. De Israëlische regering heeft daarom de Palestijnse politie bewapend om de orde te handhaven, want ook zij hebben belang bij het onderscheppen van terroristen. De situatie is daarmee totaal verschillend van de situatie in het gebied wat wordt gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit. De Jordaan ligt overigens helemaal droog, al het water is afgetapt voor de landbouw.

Via een oase waar we hebben gezwommen, bereiken we Galilea, de graanschuur van Israël. Hier groeit zowat alles wat er aan voedsel in Israël wordt verkocht. Overal is water, afkomstig uit het grote meer. De Jordaan is afgedamd, alleen als er teveel water is, wordt het doorgelaten naar het zuiden en dat komt niet zo vaak voor.

Water is hier in Israël het meest structurerende element. Het verdelingsvraagstuk is nogal bepalend voor de situatie. Water kan dan ook een explosie veroorzaken.